Ett stort inlägg om aktier

Jag har fått en del kommentarer här på bloggen (vilket för övrigt är superkul att få - fortsätt gärna med det!), och de flesta har handlat om aktier. Vad är aktier? Hur skiljer sig aktier från fonder? Var köper man aktier? Vad finns det för olika aktier? Hur fungerar det med skatten om man går med vinst? Därför tänkte jag ägna ett helt inlägg åt att förklara detta så noga jag bara kan!




En aktie är, kort och koncist, en del i ett företag. Genom att köpa en aktie i ett företag, t.ex. HM, blir du således en sorts delägare av företaget. Företag ger ut aktier för att få in pengar, som går till att finansiera sin verksamhet på olika sätt.

Först tänkte jag gå igenom skillnaden mellan "vanliga" aktier, utdelningsaktier, stamaktier och preferensaktier:

  • "Vanliga" aktier är som förklarat längst upp i inlägget: en del i ett företag. Det vanligaste är att försöka köpa dessa aktier billigt för att sedan sälja dem dyrare, och på så sätt gå med vinst. Priset på aktien (alltså aktiekursen) varierar till stor del beroende på vilka förväntningar det finns på bolaget. Om bolaget förväntas gå bra stiger kursen, om det förväntas gå dåligt sjunker kursen. 
  • Utdelningsaktier är precis som en vanlig aktie del i ett företag, men med den skillnaden att du får en utdelning bara genom att äga aktien. Utdelningen består av en del av företagets kassaflöde och delas ut som en belöning för att man har valt att köpa in sig i bolaget. Aktiekursen går upp och ner precis som på en vanlig aktie, och man kan köpa billigt och sälja dyrt även med utdelningsaktier. Så fort man säljer av aktien får man dock ingen utdelning längre. Därför är det vanligare att köpa utdelningsaktier för att behålla dem. Företaget kan dock när som helst välja att inte fortsätta att ge utdelning. En aktie som idag är en utdelningsaktie kan om ett år vara en "vanlig" aktie om företaget bestämmer sig för att ta bort utdelningen.
  • Aktier är också uppdelade i stamaktier och preferensaktier. Stamaktierna finns i A-, B- och C-aktier. Skillnaden mellan stamaktierna är att om du köper en A-aktie får du fler röster i företagets bolagsstämma som hålls varje år. Till följd av detta brukar A-aktierna vara lite dyrare än B-aktierna, och B-aktierna i sin tur dyrare än C-aktierna. Bortsett från antalet röster och eventuellt varierande pris är det ingen skillnad på aktierna i sig.
  • Preferensaktier är aktier som ger utdelning, men där den som äger aktien också har rätt till utdelningen före stamaktierna. Pga detta har preferensaktier ofta en fast utdelning, till skillnad från stamaktier där utdelningen kan variera från år till år. Det finns alltså både fördelar och nackdelar med att äga preferensaktier: utdelningen kan antagligen inte minska, men den kan inte heller öka.




Nu till hur och var man faktiskt köper aktier, samt hur de beskattas:


  • Jag har för närvarande mina aktieinnehav på Avanza (man kan även handla fonder där men än så länge har jag bara aktier på Avanza, och mina fonder på min bank istället). Man blir medlem där helt gratis och får sedan välja vilket/vilka konton man vill öppna. Det finns ett par olika konton att välja mellan. Vilket man väljer beror till största del på hur fördelaktigt kontot är när det gäller skatt.
  • Ett investeringssparkonto (ISK) är det populäraste kontot bland småsparare idag. Detta beror på att det är ett så kallat schablonbeskattat konto. Det betyder att du varje år betalar en viss procentsats i skatt som är baserat på kontots värde istället för att betala 30 % i skatt på dina vinster från försäljning eller utdelning. Du betalar alltså skatt på värdet av ditt konto, inte dina vinster. Eftersom du här betalar en schablonskatt behöver du inte göra något extra på din deklaration. Det sköts automatiskt av banken där du har dina aktier.
  • Ett kaptialförsäkringskonto (KF-konto) är väldigt likt ISK då det också är ett schablonbeskattat konto. Den största anledningen till att ha ett KF-konto är om man ska handla utländska aktier som ger utdelning. Har du utländska aktier på detta konto får du nämligen automatiskt tillbaka en del av den skatt du betalar för utdelningen som kommer in på kontot.
  • Ett aktie- och fondkonto (AF-konto) är mindre populärt idag eftersom du på detta konto skattar 30 % på den vinst du får när du säljer aktier/fonder. Om du får utdelning från dina aktier räknas detta som vinst och du får skatta 30 % även av det beloppet. När det är dags att deklarera kan du kvitta eventuella vinster mot eventuella förluster på dit AF-konto. Det innebär att om du har gjort lika mycket vinst som förlust under året blir det ingen skattekonsekvens för dig. Man skattar alltså endast när man går med vinst.
  • Vilket konto ska man då välja?
    ISK är som sagt det mest populära kontot pga schablonskatten. Enligt Avanza ska man om man förväntar sig att få en årlig avkastning från sina aktier som är högre än summan av förra statslåneräntan+0.75%, så ska man välja ett ISK eller ett KF-konto. Om man däremot planerar att sätta in och ta ut pengar många gånger under året kan det vara klokt att satsa på ett AF-konto. Schablonbeskattningen på ISK och KF-konto baseras nämligen även på insättningar till kontot. Ju fler insättningar, desto högre skatt. Dessa konton passar därför bäst för långsiktigt sparande.




Jag fick även en fråga om skillnaden mellan aktier och fonder:


  • Fonder kan lättast beskrivas som en "påse med aktier". Precis som att du får ta del av utdelningen från ett företag med utdelningsaktier får du även utdelning när du äger en fond. Skillnaden är att när du äger en fond återinvesteras utdelningen automatiskt i fonden. Den utdelning du får genom en utdelningsaktie hamnar på ditt aktiekonto, där du själv får välja om du vill återinvestera den eller inte. Med fonder får du dessutom en större exponering. En fond kan innehålla flera hundra aktier och en massa olika bolag. Handlar du med aktier köper du istället enstaka aktier i enstaka bolag och får själv se till att sprida riskerna och exponeringen.
  • Fonder har oftast även en förvaltningsavgift. Det innebär att du betalar en viss procent av ditt innehav i fonden per år (t.ex. 0,5 %) för att fondbolagen ska sköta om din fond, t.ex. återinvestera utdelningen osv. När du köper en aktie får du istället betala en engångsavgift som kallas för courtage. På vissa sidor, t.ex, Avanza och Nordnet, har man gratis courtage upp till en viss summa. Så länge ditt aktieinnehav ligger under denna summa (50.000 kr på Avanza och 80.000 kr på Nordnet) handlar du aktierna gratis!





Så där ja! Det här är i princip all min kunskap om det som har med aktier att göra! Om ni fortfarande är osäkra eller undrar något kan jag rekommendera följande sidor:
  • Avanza Akademin
  • Nordnet
  • https://rikatillsammans.se/
  • https://hernhag.se/
  • Facebookgrupperna "Economista - kvinnor som gillar aktier och privatekonomi"och "Utdelningsaktier"
  • http://miljonar.blogspot.se/
  • http://snalgrisen.blogspot.se/
  • Google! Det mesta går att hitta om man googlar :)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Välkommen!

Mina spartips